Over Veritas

Veritas is met haar bijna 1800 leden en 130 jarig bestaan de oudste en grootste gemengde studentenvereniging van Utrecht. Door de tijd heen is Veritas geëvolueerd tot een authentieke maar ook eigentijdse vereniging. Veritas is een gemengde vereniging met een sterke identiteit, die bestaat uit een combinatie van oude tradities met een hedendaags karakter. Zo wordt onder andere de studentikoze traditionele klederdracht ‘jas-das’ gehandhaafd, maar is er ook een wekelijkse Dixo in de Feestzaal. Hier worden de nieuwste hitjes en oude klassiekers gedraaid is het één groot feest!

Diversiteit

Veritas staat naast het authentieke en eigentijdse karakter bekend om haar diversiteit, niet alleen omdat het een gemengde vereniging is, maar ook vanwege de vele activiteiten die je kunt doen binnen de vereniging: iedereen vindt hierdoor zijn eigen plekje.

Verbanden

In je eerste jaar vorm je samen met 10 tot 14 personen van je eigen geslacht een jaarclub. Een vriendengroep voor het leven, waar je de komende jaren veel activiteiten mee gaat ondernemen. Denk hierbij aan samen eten, op vakantie gaan en studeren. Maar alles geheel vrijblijvend.

Daarnaast zijn er ook nog verbanden waar je je met je hele jaarclub óf individueel bij aan kunt sluiten. Zo zijn er disputen, dit zijn verbanden van ongeveer 35 leden waar zich elk jaar 6 tot 8 eerstejaarsleden bij aan kunnen sluiten. Ook zijn er verschillende vakdisputen, deze verbanden bestaan uit leden die dezelfde studie doen en samen naast gezellige borrels leuke (studiegerelateerde) activiteiten organiseren. Tot slot zijn er tientallen commissies waar je deel in kunt nemen, waaronder een goede doelen commissie, een kookcommissie, een aantal tapcommissies, een fotocommissie, een culturele commissie en veel meer. Ook het organiseren van een driedaags feest, de UIT-week, een debat of een gala zijn taken die je op je kunt nemen. Nu lijkt dit allemaal erg ingewikkeld, maar waar het op neerkomt: er is voor iedereen plek op Veritas. Alles wat je hier wilt doen en/of bereiken, is mogelijk. Er is een enorme diversiteit van verbanden zodat iedereen kan vinden wat bij hem of haar past. En bestaat een verband nog niet? Dan heb je hier de kans om deze zelf op te richten.

Vrijblijvendheid

Veritas is ook een vereniging waar de sfeer vrijblijvend is. Wij zijn van mening dat iedereen zelf de keuze maakt of hij/zij lid wordt en vooral hoe jij jouw eigen lidmaatschap invult. Bij Veritas zijn er weinig verplichtingen ten opzichte van andere verenigingen. Hierdoor is een lidmaatschap bij Veritas goed te combineren met je studie, aangezien je zelf kan bepalen hoe druk je het jezelf maakt.

Een Veritasjaar

Een Veritasjaar zit vol met leuke activiteiten. De UIT betekent natuurlijk een week vol feesten en gezelligheid, de hele dag én nacht. Elke dag van het jaar valt er iets te beleven en als dat dan niet op de sociëteit is, dan is dat wel ergens anders met bijvoorbeeld je jaarclub. Maar zoals eerder gezegd is dit geheel vrijblijvend: jij bepaalt hoe je je lidmaatschap invult. Wij hebben een aantal hoogtepunten van een Veritasjaar op een rijtje gezet.
In september begint een borrelperiode van 10 weken, waarin de eerstejaars hun jaarclub vormen. Deze periode wordt door leden gezien als één van de leukste periodes van hun hele tijd op Veritas. Elke week is er naast de wekelijkse dixo op donderdag een sjaarshouse op de woensdag en een mannenborrel op de dinsdag. Dit betekent dus 10 weken veel gezelligheid, feest en nieuwe vrienden!
Aan het einde van deze borrelperiode vindt het eerstejaarsgala plaats: het eerste gala met je net gevormde club, alleen voor de eerstejaars. Niet veel later in december is het jaarlijkse Veritasgala, een traditioneler gala voor alle leden op een mooie locatie.
In februari krijg je de kans om aan je vrienden van de middelbare school te laten zien waar jij je de laatste maanden mee bezig hebt gehouden op Veritas, tijdens de VVV-dagen. Deze VVV-dagen, die georganiseerd worden door een commissie van eerstejaars, zullen uiteraard worden afgesloten met een dixo. Ook aan je ouders kun je jouw vereniging en jaarclub laten zien op de ouderdag, die wat later in het jaar zal plaatsvinden.
Verder is er jaarlijks een Eerstejaarsmusical, waarin een groep talentvolle eerstejaars hun acteer- en zangtalent laten zien aan de rest van de vereniging tijdens een hilarische musical.
In maart is het tijd voor hét hoogtepunt van het jaar: de Hattrick! Dit is een driedaags feest in een bepaald thema waarvoor het hele pand geheel in stijl wordt geschilderd en verbouwd. Niet alleen leden maar ook externen komen in de mooiste verkleedoutfits drie dagen lang feesten met optredens van de beste artiesten.
In mei wordt de verjaardag van C.S. Veritas gevierd tijdens de Diesweek. Dit is een week vol met leuke activiteiten zoals bijvoorbeeld een chique-diner, een zwembadfeest, een diestoneelstuk, een rally en meerdere feesten.
In juni vindt in het Lepelenburg het Benefietconcert plaats. Dit is een soort klein festival waar je de hele dag kunt chillen met leuke bandjes op de achtergrond en waar verschillende activiteiten zijn, waarvan alle opbrengsten naar een goed doel gaan.
Daarnaast hebben we door het jaar heen nog een schuimfeest, een hockeytoernooi en verschillende activiteiten met onze zusterverenigingen door het hele land, zoals het AHC Songfestival.
Kortom, in een Veritasjaar valt ontzettend veel te beleven en dit zal dus zeker een waardevolle toevoeging zijn aan je studententijd!